marți, decembrie 28

Floarea Craciunului

Stiu ca ieri a fost ultima zi de Craciun, dar asta nu ma impiedica sa ma gandesc in contiunare la tot ce este legat de aceasta sarbatoare.

Unul dintre simbolurile Craciunului - pe langa Mos Craciun - este o floare numita Poinsettia si cunoscuta in popor drept Floarea Craciunului, Steaua Craciunului sau Craciunita.

Aceasta floare este originara din regiunile muntoase ale Americii Centrale si Mexicului. Aztecii o numeau Cuetlaxochitle (floarea care piere si se ofileste ca tot ce este pur) si o cultivau pentru proprietatile sale medicinale folosind-o la combaterea febrei şi obţinerea unor tincturi.
 In jurul secolului al XVII-lea, preotii de origine franceza au inceput sa o introduca in cadrul ceremoniilor religioase pe care le sustineau.
Denumirea de "Poinsettia" i-a fost data in onoarea lui Joel Robert Poinsett - primul ambasador american in Mexic.

De-a lungul timpului, mai multe legende s-au tesut in jurul acestei flori, dar toate au la baza asocierea ei cu credinta, bunatatea si puritatea.

Cea mai raspandita face referire la un copil sarac care in preajma Craciunului a dorit sa-i aduca lui Isus un dar. Si cum era prea sarac ca sa-si poata perimite sa aduca ceva de pret, in timp ce mergea spre biserica, a cules de pe marginea drumului un buchet de plante verzi cu convingerea ca oricat de nesemnificativ este un dar, daca acesta este facut din suflet, Dumnezeu il va accepta.
Potrivit legendei, in ziua de Craciun, frunzele plantelor respective au capatat culoarea rosie, iar pozitionarea acestora sub forma de stea i-a facut pe oameni sa numeasca planta Steaua Craciunului.

 Am facut acest model cu gandul la Poinsettia si eu zic ca seamana...putin :)


3 comentarii:

  1. Foarte ingenios modelul, si chiar seamana cu poinsettia! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cridiana. A fost unul dintre cele mai usoare modele tinand cont ca in mare parte fusese realizat anterior :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos modelul!Felicitari pentru tot ce lucrezi!

    RăspundețiȘtergere