vineri, decembrie 31

Traditii de Anul Nou

Iata ca a mai trecut un an, cu bune, cu rele, iar noi tot aici suntem :).

Noaptea aceasta marcheaza trecerea dintre ani si este considerata un moment magic, plin de semnificatii, traditii si superstitii mai mult sau mai putin ciudate.

Traditia populara spune ca nu este bine sa astepti Anul Nou in liniste, ci cu zgomot, voie buna si cu usile larg deschise pentru a alunga spiritele rele.

In ajunul Anului Nou si in prima zi a anului nu este bine sa intreprinzi activitati casnice, deoarece risti sa fii urmatit de ghinion in noul an. Se spune ca daca maturi sau arunci gunoiul, dai afara tot norocul din casa, iar daca speli rufe, in acestea vor intra duhurile rele.

De pe masa ta nu trebuie sa lipseasca in aceasta noapte pestele, deoarece acesta aduce prosperitate si iti asigura o trecere lina in anul ce urmeaza, dar si vascul, simbol al norocului si prosperitatii. La polul opus se afla carnea de pasare, pe care daca o vei consuma, se pare ca nu vei avea parte de noroc, iar toata prosperitatea si binele din casa se vor imprastia precum pamantul care este scurmat de catre pasarile de curte.

Este indicat ca in aceasta noapte sa mananci 12 boabe de strugure, fiecare boaba reprezentant o luna a anului ce urmeaza.

Pentru a avea un an luminos si usor si pentru ca Dumnezeu sa-ti fie alaturi, se spune ca in aceasta noapte este bine sa aprinzi o lumanare sau o candela.  Tot in noaptea dintre ani se crede ca animalele capata grai si vorbesc intre ele, iar persoana care le aude urmeaza sa-si gaseasca sfarsitul in anul care vine.

O alta traditie spune ca fetele tinere au posibilitatea in aceasta noapte de a-si ghici iubitul in stele. Tot ce trebuie sa faca este sa se uite pe cer si sa numere noua stele, iar daca cea din urma stea este mai mare si mai stralucioare decat celelalte, atunci ursitul fetei este un barbat deosebit. In final, fata trebuie sa se roage la steaua respectiva pentru ca aceasta sa o avute sa-si gaseasca perechea.
Daca tot suntem la categoria astre, trebuie sa mentionez ca cine are norocul de a vedea la cumpana dintre ani o stea cazatoare, va avea parte de cel mai bun an din viata sa. De asemenea, cand ceasul va bate ora 12 fix, este indicat sa-ti pui o dorinta si daca crezi cu adevarat, ai mari sanse ca aceasta sa se si indeplineasca.

Cine doreste sa atraga norocul si lucrurile bune de partea sa este indicat sa poarte un articol vestimentar de culoare rosie si eventual si ceva nou.
Se mai spune ca in apropierea trecerii dintre ani trebuie sa ai in mana sau asupra ta un simbol a ceea ce iti doresti cel mai mult in anul care vine.

Dupa intrarea in noul an, daca vrei sa ai parte de noroc, trebuie sa-ti treaca pragul casei un barbat brunet. In trecut se spunea ca acesta trebuie sa aduca paine (pentru a avea o gospodarie imbelsugata), carbune (pentru ca nimeni din casa sa nu sufere de frig) si verdeata (pentru ca viata persoanelor din casa respectiva sa nu se ofileasca).

In prima zi a anului, dupa rasaritul soarelui, oamenii erau atenti la directia din care bate vantul. Daca vantul batea dinspre sud, se spunea ca anul urmeaza sa fie unul prosper si cu vreme buna. Daca acesta batea dinspre nord, prevestea calamitati naturale. Bogatie si abundenta in materie de peste aducea si vantul care batea dinspre vest, dar in acelasi timp acesta prevestea moartea unei persoane importante. Evident, cel mai indicat era sa nu bata vantul deloc, deoarece atunci anul urma sa fie unul bun pe tot parcursul sau.

Indiferent din ce directie va bate vantul in dimineata ce urmeaza, va doresc sa aveti parte de un an nou plin de bucurii si toate visele pe care le aveti sa devina realitate.La Multi Ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu