vineri, decembrie 31

Traditii de Anul Nou

Iata ca a mai trecut un an, cu bune, cu rele, iar noi tot aici suntem :).

Noaptea aceasta marcheaza trecerea dintre ani si este considerata un moment magic, plin de semnificatii, traditii si superstitii mai mult sau mai putin ciudate.

Traditia populara spune ca nu este bine sa astepti Anul Nou in liniste, ci cu zgomot, voie buna si cu usile larg deschise pentru a alunga spiritele rele.

In ajunul Anului Nou si in prima zi a anului nu este bine sa intreprinzi activitati casnice, deoarece risti sa fii urmatit de ghinion in noul an. Se spune ca daca maturi sau arunci gunoiul, dai afara tot norocul din casa, iar daca speli rufe, in acestea vor intra duhurile rele.

De pe masa ta nu trebuie sa lipseasca in aceasta noapte pestele, deoarece acesta aduce prosperitate si iti asigura o trecere lina in anul ce urmeaza, dar si vascul, simbol al norocului si prosperitatii. La polul opus se afla carnea de pasare, pe care daca o vei consuma, se pare ca nu vei avea parte de noroc, iar toata prosperitatea si binele din casa se vor imprastia precum pamantul care este scurmat de catre pasarile de curte.

Este indicat ca in aceasta noapte sa mananci 12 boabe de strugure, fiecare boaba reprezentant o luna a anului ce urmeaza.

Pentru a avea un an luminos si usor si pentru ca Dumnezeu sa-ti fie alaturi, se spune ca in aceasta noapte este bine sa aprinzi o lumanare sau o candela.  Tot in noaptea dintre ani se crede ca animalele capata grai si vorbesc intre ele, iar persoana care le aude urmeaza sa-si gaseasca sfarsitul in anul care vine.

O alta traditie spune ca fetele tinere au posibilitatea in aceasta noapte de a-si ghici iubitul in stele. Tot ce trebuie sa faca este sa se uite pe cer si sa numere noua stele, iar daca cea din urma stea este mai mare si mai stralucioare decat celelalte, atunci ursitul fetei este un barbat deosebit. In final, fata trebuie sa se roage la steaua respectiva pentru ca aceasta sa o avute sa-si gaseasca perechea.
Daca tot suntem la categoria astre, trebuie sa mentionez ca cine are norocul de a vedea la cumpana dintre ani o stea cazatoare, va avea parte de cel mai bun an din viata sa. De asemenea, cand ceasul va bate ora 12 fix, este indicat sa-ti pui o dorinta si daca crezi cu adevarat, ai mari sanse ca aceasta sa se si indeplineasca.

Cine doreste sa atraga norocul si lucrurile bune de partea sa este indicat sa poarte un articol vestimentar de culoare rosie si eventual si ceva nou.
Se mai spune ca in apropierea trecerii dintre ani trebuie sa ai in mana sau asupra ta un simbol a ceea ce iti doresti cel mai mult in anul care vine.

Dupa intrarea in noul an, daca vrei sa ai parte de noroc, trebuie sa-ti treaca pragul casei un barbat brunet. In trecut se spunea ca acesta trebuie sa aduca paine (pentru a avea o gospodarie imbelsugata), carbune (pentru ca nimeni din casa sa nu sufere de frig) si verdeata (pentru ca viata persoanelor din casa respectiva sa nu se ofileasca).

In prima zi a anului, dupa rasaritul soarelui, oamenii erau atenti la directia din care bate vantul. Daca vantul batea dinspre sud, se spunea ca anul urmeaza sa fie unul prosper si cu vreme buna. Daca acesta batea dinspre nord, prevestea calamitati naturale. Bogatie si abundenta in materie de peste aducea si vantul care batea dinspre vest, dar in acelasi timp acesta prevestea moartea unei persoane importante. Evident, cel mai indicat era sa nu bata vantul deloc, deoarece atunci anul urma sa fie unul bun pe tot parcursul sau.

Indiferent din ce directie va bate vantul in dimineata ce urmeaza, va doresc sa aveti parte de un an nou plin de bucurii si toate visele pe care le aveti sa devina realitate.



La Multi Ani!

Artificii

Artificiile - aceste minunate lumini care brazdeaza cerul, au fost inventate cu mult timp in urma de catre chinezi, fiind folosite la inceputul fiecarui an pentru alungarea spiritelor rele.

Cu toate ca nu sunt nici pe departe la fel de spectaculoase ca cele pe care urmeaza sa le vedem la miezul noptii, am incercat sa fac cateva artificii din hartie...

Model: Origami Fireworks
Autor: Yami Yamauchi
Site-ul autorului: aici
Diagrama acestui model se gaseste in cartea "Practical Origami" de Rick Beech.
Instructiuni video: aici (Autor: Sara Adams; Sursa: www.youtube.com)






 Acest model este unul flexibil, iar pentru realizarea lui am folosit 12 foi de hartie (9 cm x 9 cm).

marți, decembrie 28

Floarea Craciunului

Stiu ca ieri a fost ultima zi de Craciun, dar asta nu ma impiedica sa ma gandesc in contiunare la tot ce este legat de aceasta sarbatoare.

Unul dintre simbolurile Craciunului - pe langa Mos Craciun - este o floare numita Poinsettia si cunoscuta in popor drept Floarea Craciunului, Steaua Craciunului sau Craciunita.

Aceasta floare este originara din regiunile muntoase ale Americii Centrale si Mexicului. Aztecii o numeau Cuetlaxochitle (floarea care piere si se ofileste ca tot ce este pur) si o cultivau pentru proprietatile sale medicinale folosind-o la combaterea febrei şi obţinerea unor tincturi.
 In jurul secolului al XVII-lea, preotii de origine franceza au inceput sa o introduca in cadrul ceremoniilor religioase pe care le sustineau.
Denumirea de "Poinsettia" i-a fost data in onoarea lui Joel Robert Poinsett - primul ambasador american in Mexic.

De-a lungul timpului, mai multe legende s-au tesut in jurul acestei flori, dar toate au la baza asocierea ei cu credinta, bunatatea si puritatea.

Cea mai raspandita face referire la un copil sarac care in preajma Craciunului a dorit sa-i aduca lui Isus un dar. Si cum era prea sarac ca sa-si poata perimite sa aduca ceva de pret, in timp ce mergea spre biserica, a cules de pe marginea drumului un buchet de plante verzi cu convingerea ca oricat de nesemnificativ este un dar, daca acesta este facut din suflet, Dumnezeu il va accepta.
Potrivit legendei, in ziua de Craciun, frunzele plantelor respective au capatat culoarea rosie, iar pozitionarea acestora sub forma de stea i-a facut pe oameni sa numeasca planta Steaua Craciunului.

 Am facut acest model cu gandul la Poinsettia si eu zic ca seamana...putin :)


luni, decembrie 27

Fulg 2

Pentru ca vreau sa fiu in ton cu vremea de afara...



Marius Teicu - Iarna, alba iarna
 
 Asculta  mai multe  audio   diverse

(Sursa: www.trilulilu.ro)


joi, decembrie 23

Fulg

Deoarece se pare ca zapada ne ocoleste anul acesta de Craciun, m-am gandit sa-mi fac singura cativa fulgi de nea.

Iata ce a iesit...


Modelul acesta este creat de catre Jared Needle.
Dimensiune hartie: hexagon ( latura = 10.5 cm)

Am folosit doua tipuri de hartie:

 a) hartie xerox - se pliaza putin cam greu si este de-a dreptul imposibil sa nu se rupa in centrul modelului.


b) hartie de copt - nici cu ea nu se lucreaza usor, problema cea mare este data de faptul ca aceasta fiind cerata, aluneca si astfel plierea devine dificila.
In ciuda acestui inconvenient, s-a dovedit a fi mai rezistenta (nu s-a produs ruptura in centru), iar modelul este mai suplu.


In cazul in care doriti sa realizati acest model, trebuie sa mentionez ca este unul complex si necesita putina indemanare.

Instructiuni video gasiti aici.
Autorarea acestora este Sara Adams (www.happyfolding.com)
Sursa: YouTube.com


miercuri, decembrie 22

Brazi


Bradul - unul dintre simbolurile Craciunului...

Acesti brazi din hartie sunt foarte usor de realizat asa ca, spor la treaba!

Instructiuni:








Eu am renuntat la adaugarea trunchiului si a decoratiunilor.

marți, decembrie 21

Kusudama Xenia


Model: "Xenia"
AutorAnna Larionova


Numar unitati: 30
Dimensiune hartie: 9 cm x 4.5 cm
Modalitate asamblare: imbinare + lipire
Complexitate: medie




Instructiuni video: aici
Sursa: Youtube.com
Utilizator1petiteSorciere


Foto-diagrama: aici
Sursa: flickr.com

duminică, decembrie 19

Coronite



In apropierea Craciunului am tendinta de a face ceva care sa-mi aminteasca de aceasta sarbatoare si de iarna in general.

Coronitele acestea sunt simplu de realizat, iar eu le-am folosit ca decor pentru pachete cu turta dulce pe care le-am daruit colegilor :).



Pentru realizarea unei coronite aveti nevoie de 8 dreptunghiuri de hartie (eu am folosit 2.25 cm x 4.5 cm).
Eu am folosit pentru decorarea lor: pasta corectoare :), lipici cu sclipici, flori realizate din hartie si margele.
Asamblarea se face prin imbinarea pieselor si asa cum am spus si mai sus, acest model este extrem de usor.


Instructiuni video gasiti aici.
Sursa: Youtube.com


vineri, decembrie 10

Kusudama Mandragora



Model: "Mandragora"
Autor: E. Lukasheva
Site: aici



Numar unitati: 30 dreptunghiuri (8 cm x 4 cm) + 60 romburi
Modalitate de asamblare: imbinare + lipire
Complexitate: medie
Diagrama (Sursa: site-ul autorului): aici
Instructiuni video (Sursa: Youtube): aici