joi, august 26

Tornillo inflorit



"Tornillo" este modelul de baza, dar caruia i-au fost adaugate cateva flori.



Numar flori: 12 bucati
Dimensiune hartie: 4 cm x 4 cm
Modalitate asamblare: lipire

Great Stellated Dodecathedron (Tornillo)



Tip: modular
Numar unitati: 30 patrate
Dimensiune hartie: 4.5 cm x 4.5 cm
Asamblare: imbinare



Instructiuni video: aici
Sursa: Youtube

duminică, august 8

Lan cu maci



Acest model a fost realizat cu gandul la vacantele de vara petrecute la bunici, la diminetile in care plecam impreuna cu ei la camp - nu pentru a-i ajuta, ci pentru a sta la umbra unui pom citind o carte sau urmarind combinele care se plimbau prin lanul de grau.
Imi lipsesc de vremurile in care cerul era de un albastru pur si nu se vedea niciun nor la orizont.

Mi-e dor de copilarie...



Model: Oriro + Maci
Piese: 90 bucati (in total)
Oriro: 30 dreptunghiuri (3 cm x 6 cm)
Maci (12 flori): 60 patrate
Fiecare floare de mac este compusa din: 2 patrate rosii = 4.5 cm
1 patrat negru = 2.5 cm
1 patrat galben = 2 cm
1 patrat verde = 4.5 cm

Modalitate asamblare: imbinare + lipire
Complexitate: medie
Sursa: aici




Macul de camp, floare rosie si firava care creste pe marginea drumurilor, dar mai ales pe langa culturile de cereale, a fost considerat simbolul somnului adanc (pentru ca din maci se extrage opiumul) si al mortii datorita culorii sale.
Macii erau cunoscuti inca din antichitate, ei fiind descoperiti si in piramidele egiptene.
Romanii considerau ca macii pot vindeca ranile din dragoste si de aceea foloseau floarea in vrajile de dragoste.
Grecii vedeau in mac farmecul dragostei si credeau ca floarea e un semn al fertilitatii si ca aduce sanatate si putere, atletii primind inainte de competitii, o potiune magica, dintr-un amestec din seminte de mac cu miere si vin.

O legenda elena spune ca macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Ceres,zeita recoltelor, care era epuizata dupa ce-si cautase fiica ratacita, de aceea nu mai avea putere sa dea rod recoltelor de grau. Macii au ajutat-o sa doarma si dupa ce si-a revenit, graul a inceput sa creasca din nou. De aici credinta ca prezenta macilor in lanul de grau este esentiala pentru recolta.
Demeter, spune legenda, a creat macul in scopul de a o ajuta sa doarma dupa ce-si pierduse fiica, pe Persephone.

Hypnos and Thanatos (Somnul si Moartea) au fost reprezentati cu coronite de mac sau tinand in maini flori de mac. Evident, grecii erau constienti ca un somn foarte profund indus de opium poate sa duca la moarte.

O alta poveste despre mac spune ca o vrajitoare rea a transformat o femeie intr-un mac. Din acea zi, femeia a trait in camp cu ceilalti maci si avea permisiunea sa-si viziteze familia numai in timpul noptii. Intr-o noapte, femeia i-a spus sotului sau ca daca va culege floarea de mac a doua zi, atunci vraja se va rupe. Dimineata barbatul s-a dus pe camp si a vazut acolo sute de maci care aratau la fel. Dupa ce s-a uitat la fiecare mac in parte, barbatul a stiut care dintre ei e sotia sa, deoarece macul era singura floare care nu avea stropi din roua diminetii. Cand a cules macul, vraja a fost dezlegata si ei au trait fericiti dupa aceea.

In timpul razboaielor lui Napoleon s-au observat flori misterioase care infloreau langa mormintele proaspete ale soldatilor rapusi de razboi. Acele flori - macii - erau rosii ca sangele. Se spune ca macii rosii s-au nascut din sangele varsat de eroi in razboaie.

Dupa primul razboi mondial(1914-1918) medicul militar chirurg canadian Lt.-Col. John McCrae, impresionat de multimea florilor rosii de mac crescute pe campuri si prin cimitirele eroilor, scrie un superb si cutremurator poem intitulat ”Pe campurile Flandrei”.
(Sursa: rogrup.net)

luni, august 2

Cub



Initial am intentionat sa fac o sfera, dar din pacate, din cauza hartiei folosite, am sfarsit prin a realiza un patrat :)
Stiu ca nu este nimic spectaculos, dar...asta e; poate data viitoare...

Modelul pe care l-am dorit este acesta si-i apartine lui Tomoko Fuse
Sursa: Youtube



Cubul este format din 6 piese; fiecare piesa fiind alcatuita la randul ei din doua bucati de hartie.
Dimensiunea hartiei: 8 cm x 4 cm
Modalitate de asamblare: imbinare
Complexitate: redusa